DOQ Priorat

Vinområdet som sticker ut från mängden

DOQ Priorat är ett litet område i Katalonien i nordöstra Spanien, ca 1,5 timmes bilfärd rakt västerut från Barcelona. Lanskapet består av berg och kullar och domineras av det stora Montsant-berget i norr. Här odlas vin på ca 2000 hektar, uppdelat på 459 paratges (vingårdslägen) i 11 vilas (byar). På detta lilla område finns mer än 120 producenter som tillsammans producerar 5 miljoner flaskor vin per år. De flesta producenter är mycket små. Den allra största andelen utgörs av röda viner, men det finns även en liten andel vita viner (ca 7 %) som är väl värda att upptäcka.

Kvalitetskrav för högsta klassningen (DOQ)

Priorat är ett av endast två områden i Spanien med den högsta kvalitetsklassificeringen DOQ (det andra området är Rioja). Här följer ett axplock av de regler som styr vinproduktionen i DOQ Priorat:

  • Alla druvor måsta plockas för hand och fraktas till vineriet i boxar om max 20 kg.
  • Endast lätt pressning tillåts: inte mer än 65 liter från 100 kg druvor.
  • Tillåtna druvor för röda viner är Garnatxa, Carinyena, Garnatxa Peluda, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Tempranillo, Piquepoul, Pinot Noir, Merlot och Syrah.
  • Tillåtna druvor för vita viner är Garnatxa Blanca, Macabeu, Pedro Ximénez, Chenin Blanc, Muscat of Alexandria, Muscat Blanc à Petits Graines, Piquepol Blanc, Xarel-lo.
  • Alla viner måste buteljeras. Ingen bulkförsäljning är tillåten.
  • Tillåtet skördeuttag är max 6000 kg druvor per hektar(ofta ligger skördeuttaget på ungefär hälften av det tillåtna).
  • Antalet vinrankor på en hektar måste vara minst 2500 och max 9000.
  • Endast 12 knoppar per vinranka är tillåtet.
  • Alkoholhalten i der färdiga vinet måste vara minst 13,5 %.


Utöver detta finns även ännu mer detaljerade klassificeringar med ännu striktare regler för t.ex. druvblandningar och skördeuttag:

  • Vi de Vila (vin från endast en by)
  • Vi de Paratge (vin från endast ett vingårdsområde)
  • Vinya Classificada (vin från endast en specifik vingård)
  • Gran Vinya Classificada (vin från endast en specifik vingård med ännu strängare regler)

Bilder från området

Den steniga jordmånen llicorella

Den speciella jordmånen llicorella ger unika viner

Det färdiga hantverket

Slingriga bergsvägar i DOQ Priorat

Solbelysta terrasser med vitt hus

Odling på branta terrasser

En hand med mogna druvor

Druvor som plockats för hand

Byn Porrera sedd på håll

Ett kargt, stenigt och böljande landskap

Guidebok och artiklar

Författaren och vinkännaren Miquel Hudin har både amerikanskt och kroatiskt ursprung men bor nu i Katalonien och har etablerat sig som en auktoritet på Priorat-viner. En trevlig guidebok om Priorat finns tillgänglig via hans sajt, liksom många andra artiklar om vin från området.

Guideboken "Priorat" av Miquel Hudin