Hur blir skörden 2025?

Ännu ett varmt år...

Vår senaste resa till Priorat var i mitten av september 2025. Det är mitt i skördeperioden, och vi fick tillfälle att prata med några av våra producenter om deras förhoppningar på skörden 2025.

Priorat har även detta år varit varmt. Under augusti var det flera dagar där temperaturen gick upp över 40 grader, och vid vår resa i september var det fortfarande 30 grader varmt vissa dagar. Vingårdarna är torra och vinrankorna längtar efter vatten. Men det finns hopp!

...fast inte lika torrt som 2024!

Nu verkar det som att den ihållande torkan 2022-2024 till slut har brutits. Det har faktiskt regnat en del under 2025 i Priorat, framför allt under vintern och våren. Och det är bra, då fylls grundvattendepåerna upp och vinrankorna kan med sina långa rötter hitta vatten långt nere i marken. Men sommaren har ändå varit torr och på sina ställen mycket varm.

Vinproducenterna hoppas nu på en bättre skörd än 2024. De tror på en större volym än förra året, och till bra kvalitet. Speciellt de gamla vinstockarna verkar producera bra med frukt och till god kvalitet. Fast ännu är det en bit kvar till "normala" volymer från åren före 2022.

Hur vet man när det är dags att skörda?

De vita druvorna mognar först och skörden startar (nästan) alltid i augusti med att producenterna plockar sina vita druvor. Sedan pågår skörden av de röda druvorna under september och ibland en bit in i oktober.

Inför skörden gör producenterna noggranna analyser av druvornas mognad. Det görs både genom att smaka och diskutera men också genom kemisk analys av t.ex. sockerhalt och pH-värde. Det gäller att hitta en balans mellan druvornas syrlighet och sockerhalten (som i sin tur styr alkoholhalten i vinet). 

Här skiljer det sig åt mellan producenterna. Vissa producenter hade redan skördat klart vid vårt besök, medan andra precis skulle till att starta. Och själva skörden är ofta en ganska snabb process. Man samlar familjen och några medhjälpare i vingården på morgonen, plockar under dagen, fraktar druvorna till vineriet så snart man kan och har skördat klart just den vingården när kvällen kommer. Nästa dag tar man nästa vingård!

Våra restaurangkunder