Vingårdar
Druvan Verdiell finns bara i Priorat och har inga kända släktingar eller synonymer. Druvsorten är ännu inte formellt godkänd av DOQ Priorat, så Jonàs har döpt vinet till "ursprunglig druva". Än så länge är Giol Porrera ensamma om att erbjuda ett vin på enbart Verdiell.
Druvorna till vinet kommer från en vingården Les Sentius i Porrera. Denna branta vingård ligger mot öster på 380 - 450 meters höjd, skyddad mot den varma vind som kallas "serè" men exponerad för den fuktiga eftermiddagsvinden "garbinada". Här odlas de vita druvorna Garnatxa Blanca och Verdiell men även den röda Carinyena. Vingården är på ca 1,3 hektar med ca 6000 vinstockar per hektar. Skördeuttaget är under 4000 kg per hektar vilket ger knappt 700 g per vinstock. Vinstockarna är planterade i costers.
Vinifiering
De små runda druvorna mognar snabbt och skördas redan i början av september. Till att börja med skördas en liten volym som får spontanjäsa. Fyra dagar senare skördas resten av druvorna och tillsätts lätt krossade till jäsningen. Vinerna remonteras (återfuktas) för hand under jäsningen, som sker under en kontrollerad temperatur av 16 grader.
Lagring
Efter jäsningen får vinet vila på sin jästfällning i ståltank. Årgång 2021 är filtrerad och buteljerad i april 2022.
Produktblad
Här kan du ladda ner ett blad med produktfakta om vinet.
Druvor
100 % Verdiell
Alkoholhalt
13 %
Produktion
1060 flaskor
Producent
Giol Porrera
Pris
399 kr
Munskänkarna, april 2023 (15 p):
Fyllig, gyllengul färg. Dov, parfymerad, fruktig doft av äpplejuice, rosor, krusbär, cement och flyktiga syror. Fyllig, rund smak med bra frukt, ganska integrerad fruktsyra i en generös kropp med bra längd med lätta tanniner. Drag åt orangevin.