Triaca 2013 

Triaca var de gamla alkemisternas livselixir, om man får tro producenten. Ett moget och potent vin med mycket smak.


Vingårdar
Druvorna till vinet kommer från vingården Los Perers, en mycket brant vingård som ligger på 400 - 500 meters höjd i Porrera. Vingården har terrasser för att göra det möjligt att arbeta i den och för att behålla det vatten som finns. Jordmånen är llicorella, och vinrankornas rötter söker sig djupt ner i berget för att hitta vatten och näring. Vingården vetter åt nordväst, vilket gör att druvorna inte mognar för fort och behåller sin syra. Längst upp där det är som luftigast odlas Garnatxa, och längre ner mot dalen odlas Merlot. På vingården odlas även Carinyena och Cabernet Sauvignon. Skördeuttaget är mycket lågt, endast 500 - 700 g druvor per vinranka.

Vinifiering
Druvorna skördas för hand tidigt på dagen. Stjälkarna plockas bort och druvorna kyls ner i en ståltank. Efter några dagar stängs kylningen av, vilket får de krossade druvorna att börja jäsa. Jäsning sker under kontrollerad temperatur i ca tre veckor, och efter det ligger vinet kvar i ytterligare en vecka innan vinet tappas av och pressning av druvresterna sker. Endast en liten del av det pressade vinet tillsätts för att addera tanniner till slutresultatet.

Lagring
Vinet lagras 18 månader på använda franska ekfat. Här sker även den malolaktiska jäsningen. Efter lagringen får vinet vila i kyld ståltank innan det buteljeras. Slutligen lagras buteljerna i 18 månader innan de släpps på marknaden.

Produktblad
Här kan du ladda ner ett blad med produktfakta om vinet.

Druvor
65 % Garnatxa, 35 % Merlot

Alkoholhalt
16 %

Produktion
4095 flaskor

Producent
Ca l'Apotecari

Pris
509 kr

Allt om Vin, mars 2022:
Fin mognad och läckert i sin rika, fylliga stil där frukt, syror och alkohol hittat rätt.

Peter Axelsson, mars 2022:
Stor, öppen, lite utvecklad och komplex doft med korinttoner och röda frukter, plommon och en fin kryddig nyans. Smaken känns ung, komplex med bra syra, fin frukt och snygga tanniner. Välbalanserat med härlig struktur. Vinet växer i munnen och det är en lång eftersmak med rent fint slut. Även här wow.

Munskänkarna, februari 2023 (15,5 p)
Eldig, aromatisk doft av plommon, svarta oliver, mynta, björnbärslikör och kaffe. Fruktig, bärig, stram och fyllig smak med svärta, viss beska, balanserad fruktsyra, rustika, torra tanniner samt med alkohol i eftersmaken.

Om producenten - Ca l'Apotecari

Santi Puig är ättling till den siste apotekaren i Porrera och sköter nu om släktens vingårdar. Efter mycket experimenterande buteljerade han sin första årgång 2013.

Santi Puig DOQ Priorat