Lo Coster Blanc 2023

Vitt vin med fina mineral- och fattoner från de branta sluttningarna utanför Porrera.


Vingårdar
Druvorna till vinet kommer till allra största delen från vingården La Cometa utanför Porrera. Här växer vinrankor som är mer än 40 år gamla direkt på sluttningarna - costers - utan terrasser. Jordmånen är llicorella och vingården är just nu på väg mot ekologisk certifiering.

Vinifiering
Druvorna väljs ut i vingården och skördas för hand i mitten av september. De fraktas till vineriet i boxar om 18 kg. Stjälkarna plockas bort och druvorna kallmacereras sedan i 48 timmar. Därefter pressas druvorna, och jäsningen sker sedan i ståltankar. Mot slutet av jäsningen flyttas vinet över till ektunnor och får jäsa klart i tunnorna. 

Lagring
Vinet lagras 4 månader på sin jästfällning i franska ekfat och buteljeras sedan utan filtrering eller klarifiering. Årgång 2023 är buteljerad i april 2024.

Produktblad
Här kan du ladda ner ett blad med produktfakta om vinet.


Druvor
97 % Garnatxa Blanca, 3 % Macabeu

Alkoholhalt
14 %

Produktion
3157 flaskor

Producent
Sangenís i Vaqué

Pris
319 kr

Om producenten - Sangenís i Vaqué

Pere Sangenís och Conxita Vaqué startade sin vinkällare redan 1978, och började som första vineri i Porrera att buteljera vin under eget namn 1995. Nu har dottern Maria och hennes man Roger tagit över.