Vingårdar
Druvorna till Les Eres kommer från vingården med samma namn, som ligger precis utanför Porrera. Här växer 8000 vinstockar med en medelålder på 110 år. Merparten är Carinyena. Jordmånen är llicorella. Skördeuttaget från de gamla vinstockarna är mycket lågt - bara ca 500 g druvor per vinstock.
Vinifiering
Tre dagars macerering i 10°C. Vinet jäser sedan under max 28 °C i totalt 20 dagar. Efter jäsningen macererar vinet ytterligare 30 - 35 dagar innan det pressas försiktigt. Den malolaktiska konverteringen sker under lagringen.
Lagring
Vinet lagras på nya franska ekfat om 225 liter i 18 månader, därefter minst två år på flaska.
Produktblad
Här kan du ladda ner ett blad med produktfakta om vinet.
Druvor
100 % Carinyena (gäller från årgång 2018 och framåt)
Alkoholhalt
14 %
Produktion
1265 flaskor samt 110 magnumbuteljer
Producent
Celler Joan Simó
Pris
439 kr
Peter Axelsson, Vinsider, mars 2022 (årgång 2015):
Medelstor, ung doft med röd frukt och mineraltoner. Ung, fyllig och komplex smak med urläcker struktur och härlig balans. Lång eftersmak. Wow.
Munskänkarna, november 2022 (årgång 2015, 15 p):
Fyllig, fruktdriven starkvinsdoft av mogna, mörka plommon, citron, ny ek, kokos, svarta vinbär och rotselleri. Fyllig, ännu något ostyrig smak med hög fruktsyra, eldig alkohol och tydliga, men runda tanniner.
Decanter, februari 2023 (årgång 2016, 92 p):
Heady aromas of blueberry, blackberry, lavender and black pepper. Big, bold and muscular, with pronounced oak character but balanced by ripe and juicy tannins and a nice fresh acidity.