Vingårdar
Druvorna till Les Eres kommer från två olika vingårdar:
Les Eres i Porrera:
Här växer 8000 vinstockar med en medelålder på 115 år. Skördeuttaget är mycket lågt - bara 400 g druvor per vinstock. Här odlas Carinyena och Garnatxa Negra.
Tros Nou i Bellmunt:
Här växer 3800 vinstockar med en medelåder på 95 år. Vingården har ett varmt klimat och skördas alltid tidigt. Här odlas Garnatxa Peluda och Carinynea, och skördeuttaget är 800 g gruvor per vinstock.
Vinifiering
Tre dagars macerering i 10°C. Vinet jäser sedan under max 28 °C i totalt 20 dagar. Den malolaktiska jäsningen sker under lagringen.
Lagring
Vinet lagras på nya franska ekfat om 225 liter i 18 månader, därefter två år på flaska.
Produktblad
Här kan du ladda ner ett blad med produktfakta om vinet.
Druvor
75 % Carinyena, 25 % Garnatxa Peluda
Alkoholhalt
14,5 %
Produktion
2340 flaskor samt 200 magnumbuteljer
Producent
Celler Joan Simó
Pris
439 kr
Peter Axelsson, Vinsider, mars 2022 (årgång 2015):
Medelstor, ung doft med röd frukt och mineraltoner. Ung, fyllig och komplex smak med urläcker struktur och härlig balans. Lång eftersmak. Wow.
Munskänkarna, november 2022 (årgång 2015, 15 p):
Fyllig, fruktdriven starkvinsdoft av mogna, mörka plommon, citron, ny ek, kokos, svarta vinbär och rotselleri. Fyllig, ännu något ostyrig smak med hög fruktsyra, eldig alkohol och tydliga, men runda tanniner.
Decanter, februari 2023 (årgång 2016, 92 p):
Heady aromas of blueberry, blackberry, lavender and black pepper. Big, bold and muscular, with pronounced oak character but balanced by ripe and juicy tannins and a nice fresh acidity.