Garnatxa Negra i Carinyena 2018 

Typisk Priorat-blandning men i litet elegantare och fruktigare stil. "En varm kram" var ett omdöme från en av våra provningar.


Vingårdar
Druvorna till vinet kommer från två olika vingårdar i Porrera:

Mas d'en Caçador:
Vingården ligger på 350 - 450 meters höjd och vetter i huvudsak mot norr och väst, men det finns även delar som vetter mot söder. Här finns två hektar sluttningar (costers) och fyra hektar terrasser, med i snitt 3500 vinstockar per hektar. Skördeuttaget är under 4000 kg per hektar, eller litet drygt 1 kg per vinstock. Härifrån hämtas Garnatxa. Druvorna till detta vin kommer från costers.

Les Sentius:
Denna vingård ligger mot öster på 380 - 450 meters höjd, skyddad mot den varma vind som kallas "serè" men exponerad för den fuktiga eftermiddagsvinden "garbinada". Här odlas Carinyena men även de vita druvorna Garnatxa Blanca och Verdiell. Vingården är på ca 1,3 hektar varav en tredjedel är terrasserad. Här finns i snitt 6000 vinstockar per hektar. Skördeuttaget är under 4000 kg per hektar vilket ger knappt 700 g per vinstock. Även här kommer druvorna till detta vin från costers.

Vinifiering
Alla druvor skördas för hand. Vinet är spontanjäst i ståltankar om 300, 500 och 1000 liter beroende på druva och vingård. Garnatxa vinifieras med hela druvor,  Carinyena med en viss del hela druvor och en liten andel stjälkar. Vinerna remonteras (återfuktas) för hand under jäsningen, som sker under strikt temperaturkontroll.

Lagring
12 månader på franska ekfat.

Produktblad
Här kan du ladda ner ett blad med produktfakta om vinet.

Druvor
50 % Garnatxa Negra, 50 % Carinyena

Alkoholhalt
15 %

Produktion
3200 flaskor

Producent
Giol Porrera

Pris
339 kr

Allt om Vin, mars 2022:
Fylligt och lagom maffigt med toner av mörk frukt, kakao, kryddor. Bra och balanserad skjuts i eftersmaken.

Munskänkarna, februari 2023 (14,5 p):
Varm, solmogen doft av mörka bär, lakrits, gummi, plommon, björnbär, vanilj och mörka körsbär. Drygt medelfyllig, stram smak med unga tanniner, balanserad fruktsyra, tydlig beska samt ett kryddigt, eldigt avslut.


Om producenten - Giol Porrerra

Jonàs Macip Simó startade Giol Porrera för att måna om familjens traditioner som vinodlare och vinmakare och föra dem vidare till kommande generationer. Första årgången buteljerades 2018.

Giol Porrera DOQ Priorat Vinproducent