Finca La Planeta 2014

Priorat + Cabernet Sauvignon + 730 meter över havet + 2 år på ekfat = magi på flaska!


Vingårdar
Vingården Finca La Planeta omfattar 2,6 hektar och ligger på 740 meters höjd precis vid foten av Montsant-berget. Här odlas sedan 1984 enbart Cabernet Sauvignon. Jordmånen består mest av kalkhaltigt grus, till skillnad från den llicorella som dominerar i övriga Priorat. Just kombinationen av kalksten (som inte blir lika varm som llicorella), hög höjd och det mycket luftiga läget gör vingården idealisk för odling av Cabernet Sauvignon, som annars lätt kan bli övermogen i Priorat.

Den Garnatxa som används kommer från en mer än 40 år gammal vingård i närheten.  Andelen Cabernet Sauvignon i vinet varierar mellan 75 % och 85 % beroende på årgång. Resterande andel är Garnatxa.

Vinifiering
Jäsning ca 35 dagar i temperaturer mellan 25 och 28 grader C.

Lagring
Vinet lagras på 100 % franska ekfat i två till tre år. Just årgång 2014 har fått mogna 29 månader på ekfat och buteljerades i mars 2019.

Produktblad
Här kan du ladda ner ett blad med produktfakta om vinet.

Druvor
80 % Cabernet Sauvignon, 20 % Garnatxa

Alkoholhalt
16 %

Produktion
2154 flaskor

Producent
Celler Pasanau

Pris
379 kr

Peter Axelsson, mars 2022:
Stor och utvecklad doft med inslag av svarta vinbär, ljus choklad och nougat. Smaken är medelfyllig, utvecklad med läcker syra, fina tanniner och bra frukt. Balanserat vin med bra struktur. Medellång eftersmak med rent slut.
(Årgång 2011)

Munskänkarna, februari 2024:
Fyllig, kryddig, dov starkvinsliknande doft av svarta vinbär, asfalt, choklad, russin, blåbär, björnbär och ett stänk flyktiga syror. Fyllig, alkoholeldig smak av mörk, mogen frukt, pigg fruktsyra och runda tanniner i en drygt medelstor kropp med bra längd.

Om producenten - Celler Pasanau

Jordi Pasanau är tredje generationens vinmakare i La Morera de Montsant. Druvorna kommer från ekologiska vingårdar i La Morera och Poboleda och vinerna buteljeras sedan 1995 under eget namn.