Coster de l'Alzina 2018

Druvor från ekologiska vingårdar som är mer än 100 år gamla. Gjort på enbart Carinyena.


Vingårdar
Druvorna kommer från tre olika ekologiska vingårdar i Torroja del Priorat.

Camí Cartoixa:
Mycket gammal vingård, planterad 1909.

Pardelasses:
Mycket gammal vingård, planterad 1919.

Sènia:
Gammal vingård, planterad 1956.

Vinifiering
Jäsning i plastkar om 750 liter, med återfuktning och omrörning för hand för att inte skada druvorna.

Lagring
Vinet lagras 12 månader på franska ekfat om 500 liter.

Produktblad
Här kan du ladda ner ett blad med produktfakta om vinet.

Druvor
100 % Carinyena

Alkoholhalt
14,5 %

Produktion
1500 flaskor

Producent
Celler Aixalà-Alcait

Pris
369 kr

Allt om Vin, mars 2022 (årgång 2014):
Nyansrikt med liten mognad. Tät, skön smak med drag av plommon, lätt krydda, färska örter. Snyggt sammansatt. Fynd!

Peter Axelsson, Vinsider, mars 2022 (årgång 2014):
Medelstor, öppen doft med viss utveckling. Hittar jag bland annat svarta vinbär, fat och lite vanilj. Medelfyllig smak med lite utveckling. Elegant med fin balans mellan syra, tanniner och frukt. Relativt lång eftersmak med rent slut.

Munskänkarna, oktober 2024:

Generös, lite starkvinsliknande doft av vanilj, ek, kokos, björnbär, russin, syren, mörk choklad och lakrits. Fyllig, fruktdriven smak med frisk fruktsyra och lagom tanniner i en drygt medelfyllig kropp.

Om producenten - Celler Aixalá-Alcait

Jordi Aixalà och Sussi Alcait driver ekologiska vingårdar i Torroja del Priorat sedan 1994 och buteljerar under eget namn sedan 2005. Även dottern Alzina finns med som vinmakare.