Clos Monlleó 2010

Producentens toppvin från de bästa och äldsta vingårdarna. Ett vin som lagras 10 år på flaska innan det släpps. Storasyster till Coranya.


Vingårdar
Monlleó är det gamla familjenamnet i släkten hos Pere Sangenís. Druvorna till vinet kommer från gamla vinstockar på vingården Roques Llises utanför Porrera, en vingård som gått i arv i släkten. Till vinet Clos Monlleó används enbart druvor av högsta kvalitet.

Vinifiering
Druvorna skördas för hand. Skördeuttaget är mycket lågt, endast ca 350-400 g druvor per vinstock. De båda druvsorterna får jäsa tillsammans, vilket är ovanligt i Priorat. Jäsningen sker med naturjäst i kaklade betongtankar inbyggda i golvet. Efter jäsningen buteljeras vinet utan att klarnas eller filtreras.

Lagring
Vinet lagras 18 månader på nya franska ekfat. Slutligen lagras buteljerna i hela 10 år (!) innan de släpps på marknaden.

Produktblad
Här kan du ladda ner ett blad med produktfakta om vinet.


Druvor
50 % Garnatxa, 50 % Carinyena

Alkoholhalt
15,5 %

Produktion
2000 flaskor

Producent
Sangenís i Vaqué

Pris
598 kr
Vid köp av 6 flaskor levereras vinerna i en trälåda

Decanter, februari 2023 (årgång 2012, 93 p):
Earthy and balsamic on the nose, with notes of black cherry, menthol, and liquorice. Fine tannins, well integrated and high quality oak, the wine is still vibrant and fresh but offers some lovely evolution.

Munskänkarna, februari 2023 (16 p):
Dov, nyanserad, utvecklad doft av nypon, svarta oliver, buljong, svarta vinbär och björnbär. Koncentrerad, stram, fyllig smak med lite mineralsälta, rika men polerade tanniner, ett uns beska, balanserad fruktsyra, samt en lång, varm och komplex eftersmak.

Om producenten - Sangenís i Vaqué

Pere Sangenís och Conxita Vaqué startade sin vinkällare redan 1978, och började som första vineri i Porrera att buteljera vin under eget namn 1995. Nu har döttrarna Maria och Núria tagit över.