Clos de l'Obac 2015

Ett av världens 150 bästa viner, alltid med samma druvblandning som första årgången 1989.


Vingårdar
Druvorna till Clos de l'Obac kommer från sju olika vingårdar i närheten av byn Gratallops. Garnatxa och Carinyena kommer från vinrankor som är mer än 50 år gamla. Vingårdarna skördas alltid vid tre olika tillfällen - vid första tillfället plockar man druvorna till toppvinet Clos de l'Obac, vid andra tillfället till gårdens övriga viner, och vid tredje tillfället de druvor man säljer vidare. Så druvorna till Clos de l'Obac skördas alltid tidigt för att få högsta möjliga fräschör. Årgång 2015 skördades mellan 27 augusti och 9 september.

Vinifiering
Druvorna skördas för hand. Skördeuttaget är i medeltal ca 1,1 kg druvor per vinstock, från de gamla vinstockarna betydligt lägre. De olika druvorna blandas alltid enligt samma "recept" som första årgången 1989, och jäser tillsammans i ståltank.

Lagring
Vinet lagras 12 månader på nya franska ekfat. Årgång 2015 buteljerades 10 oktober 2017 och har sedan lagrats på butelj i åtta år innan de släppts på marknaden. Årgång 2015 fanns därför till försäljning först i början av 2025.

Produktblad
Här kan du ladda ner ett blad med produktfakta om vinet.


Druvor
30 % Garnatxa, 30 % Cabernet Sauvignon, 10 % Syrah, 10 % Merlot, 10 % Carinyena

Alkoholhalt
14 %

Produktion
6 937 flaskor

Producent
Clos de l'Obac

Pris
1 099 kr
Vid köp av 6 flaskor levereras vinerna i en fin trälåda.


Om producenten - Clos de l'Obac

Carles Pastrana och Mariona Jarque startade vinhuset Clos de l'Obac redan på 1980-talet. Det blev snabbt ett av de fem ikoniska vinhusen i Priorat, och har sedan dess fortsatt leverera viner av allra högsta kvalitet. Nu har barnen Guillem och Iona tagit över.