I slutet av 1100-talet letade några Kartusienser-munkar efter en lämplig plats för ett kloster i nuvrande norra Spanien. De träffade på en herde som förklarade att han sett en stege till himlen uppenbara sig från ett träd i närheten. Munkarna tog det som ett tecken från Gud och beslöt att bygga klostret Escaladei (stegen till Gud) på platsen, vid foten av det mäktiga Montsant-berget.
Klostret och närliggande byar styrdes av en prior, och området runt omkring blev därför klostrets priorat. Redan på den tiden var vinodling en utbredd syssla bland klosterbröderna, och det höll på ända fram till 1835 då staten exproprierade kyrkans mark och återbördade den till bönderna i en omfattande jordreform. Sedan dess ligger klostret i ruiner men byn Escaladei finns kvar.
Mot slutet av 1800-talet var Priorat ett av de viktigaste vinområdena i Spanien och man uppskattar att det fanns ungefär 5000 hektar vingårdar vid den tiden. Men så kom vinlusen - phylloxera - och orsakade stor förstörelse. Detta, tillsammans med krig och industrialisering, gjorde att området avfolkades och vingårdarna föll i träda. Det dröjde ändå till 1950-talet innan befolkningen återvände för att åter börja bruka vingårdarna, väcka ursprungliga druvsorter till liv och plantera nya och resistenta vinstockar. Det mesta av druvorna såldes till kooperativ.
Under 1980-talet bestämde sig några vinmakare med fransmannen René Barbier i spetsen för köpa vingårdar och satsa på tillverkning av premiumviner i egen regi i Priorat. De införde modern vintillverkning och tog med sig internationella druvor (Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah) för att komplettera de ursprungliga druvorna Garnatxa och Carinyena. Man brukar tala om "The Big Five" - Clos Mogador, Mas Martinet, Álvaro Palacios, Clos Erasmus och Clos de l'Obac - som ledde omdaningen av Priorat till dagens område för premiumviner under egen etikett. Alla fem finns kvar än idag och hör till områdets stora producenter.
År 1954 utnämndes DO Priorat till formellt vinområde, och år 2006 kvalificerades området till DOQ Priorat, dvs den högsta kvalitets-klassningen i Spanien. Förutom Priorat så är det bara Rioja som har lyckats med det. Du kan läsa mer om reglerna för DOQ Priorat här.
Arealen för vingårdar har stadigt ökat sedan omstarten på 1950-talet. Kring år 2000 fanns det ca 1000 hektar vingårdar, och idag består Priorat av drygt 2000 hektar vingårdar och mer än 120 producenter. Många av dessa är små familjeproducenter som ärvt sina vingårdar och vill föra dem vidare till sina barn. Och några av dem hittar du här hos Prioraty Wines!