Vad äter man i Priorat?

Och vad dricker man till?

Vi får ibland frågan om hur man ska para ihop Priorat-viner med rätt sorts mat, och vilken mat som kan tänkas passa till ett visst vin. 

Det enkla svaret är att det inte är så noga. Vinerna står för sig själva och man plockar ofta fram ett vin man tycker är gott. Röda och vita viner serveras ofta sida vid sida, så det finns gott om tillfällen att upptäcka sin favoritkombination.

Maten i Priorat

Visst finns det ett par restauranger med hög ambitionsnivå och både en och två Michelin-stjärnor i området, men den mesta maten är ändå ganska enkel och robust. Man tager vad man haver (i närområdet). Tapas i alla former är förstås vanligt på många ställen, både varma och kalla. Bröd och ost likaså. Katalansk husmanskost är vanligt - långkok, lokala färska korvar som steks eller grillas, bönor i olika former, grytor av allehanda slag, småvilt som kanin och hare, fåglar som rapphöna, pärlhöna, fasan och vaktel, dadlar, fikon och mandlar, sallader i olika former, grönsaker och rotsaker efter säsong. Samt naturligtvis bacalao, den saltade torkade torsken som finns kring hela Medelhavet och som ofta kombineras med ett lättare rött vin!

Ett bra exempel på lokal restaurang är La Cooperativa i Porrera. Här sitter man i en matsal med ljusblå stenväggar kring enkla bord med färgglada vaxdukar. Menyn finns bara på katalanska och nästan alla rätter är märkta med "0 km". Vinlistan är fenomenal och det går lika bra att köpa med sig en flaska som att dricka den vid bordet. En lunch här tar utan problem två timmar eller mer!

En lokal dessertspecialitet är chokladtryffeln som äts tillsammans med rikliga mängder olivolja och flingsalt (lilla bilden). Och till det ett sött rött Carinyena-vin - mums!

Tips på bra kombinationer av vin och mat

Under våra resor har vi samlat på oss några tips på speciellt lyckade kombinationer. Prova gärna själva:

 • Tros Nou 2018 till iberico-skinka av högsta klass. 
  Tips från Gerard Batllevell på Celler Joan Simó.

 • Lluna Vella 2015 till halstrad tonfisk. 
  Tips från Garnatxa-specialisten Jaume Balaguer.  

 • Pardelasses Blanc 2021 till paella. 
  Tips från våra vänner på restaurang Spanjorskan i Stockholm.

 • Varietat Autóctona 2021 till färsk gotländsk sparris. 
  Tips från oss själva!

 • Coster de l'Alzina 2018 till lammstek med rosmarin och vitlök.
  Beprövad kombination från Prioraty Wines testkök.

 • ...och Clos Monlleó 2010 till dig själv, om du vill kontemplera en stund över livets goda!

Nyhet - ett recept!

Här kan du hitta ett recept på en katalansk högrevsgryta, provlagat och kvalitetssäkrat i Prioraty Wines eget testkök. Prova gärna med Garnatxa Negra i Carinyena 2021 till!

Vin - hantverk eller industri?