Vad är Consell Regulador?

Kvalitetsreglerna i DOQ Priorat

De spanska vinlagarna liknar de som finns i Italien och Frankrike, i det att vinområdena delas in efter geografi och/eller kvalitetsnivå. Här finns olika klasser för bordsvin, geografisk indelning och ursprungstyp. 

DO och DOC/DOQ

Den näst högsta kvalitetsnivån heter DO (Denominación de Origen), och omfattar ca 70 vinområden. Varje område har specifika krav på exempelvis druvsorter, avkastning och alkoholhalt.

På den högsta kvalitetsnivån DOC (Denominación de Origin Calificada) finns enbart två vinområden - Rioja och Priorat. Och på katalanska heter benämningen Denominació d'Origen Qualificada och förkortas därför DOQ. Det som skiljer ett område klassificerat som DOC/DOQ från ett DO är bland annat lägre skördeuttag och högre krav på kvalitet och urval av druvor. Rioja fick sin DOC-klassning redan 1991, och DOQ Priorat såg dagens ljus 2009. Egentligen var det beslutat och klart av katalanska myndigheter redan 2000, men det dröjde ända till 2009 innan beslutet hade landat på nationellt nivå i Madrid.

Consell Regulador DOQ Priorat

Kvalitetsreglerna för DOQ Priorat beslutas av ett råd som betår av producenterna själva - Consell Regulador. De följer också upp att vinodling och vintillverkning verkligen följer kvalitetsreglerna innan vinet certifieras som ett Priorat-vin. Mer info om deras arbete och om området Priorat hittas på deras hemsida doqpriorat.org. Här finns också mycket att läsa om vingårdar och byar i området.

Några av våra producenter som sitter med i Consell Regulador är Jaume Balaguer från Balaguer i Cabré, Jordi Aixalà från Celler Aixalà-Alcait och Jonàs Macip från Giol Porrera.

Som litet kuriosa kan vi nämna att själva emblemet för Consell Regulador innehåller en stege till himlen, flankerad av änglar och druvor. Stegen representerar klostret Escaladei, som ordagrant betyder "trappa till Gud" och är ursprunget till namnet Priorat, och de tio stegpinnarna representerar de tio små byarna i området.

Kvalitetsreglerna

Många av kvalitetsreglerna går ut på att begränsa skördeuttaget, värna om ursprunget och historien och att hålla uppe kvalitetsnivån på både druvor och vintillverkningen. Några exempel:

  • Arbete i vingården ska ske med traditionella metoder för att uppnå högsta möjliga kvalitet på druvorna.
  • Rekommenderade druvor för röda viner är Garnatxa och Carinyena. Tillåtna druvor utöver dessa är Garnatxa Peluda, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Merlot, Picapoll Negre, Ull de Llebre (Tempranillo) och Pinot Noir
  • Antalet vinrankor per hektar ska vara minst 2500 och max 9000. Det faktiska medelvärdet i området är 2850.
  • Max 12 knoppar per ranka är tillåtet.
  • Konstbevattning kräver speciell tillåtelse från Consell Regulador.
  • All skörd ska ske för hand.
  • Skördeuttaget får vara max 6000 kg per hektar. Ofta ligger det på ca hälften.
  • Vid pressning tillåts max 65 liter druvmust från 100 kg druvor.
  • Storleken på ektunnor för lagring får vara max 330 liter.

Här finns också många regler kring hur (om)plantering kan ske och vilka områden som är tillåtna för plantering av nya vingårdar.

Den lilla orange-bruna etiketten

Alla viner som produceras i området genomgår en test- och certifieringsprocedur hos Consell Regulador. När ett vin uppfyller kvalitetsreglerna belönas det med en liten orange-brun etikett (bilden) med ett serienummer för spårbarhet. Så när du ser denna lilla etikett på en vinflaska kan du vara säker på att det är ett riktigt Priorat-vin du håller på att hälla upp!

Ytterligare nörd-info: ibland skrivs också orden "viticultor - elaborador" ut med vit text i toppen av etiketten. För att få skriva denna text måste producenten visa att man dels odlar druvorna och dels tillverkar vinet, dvs har kontroll över hela kedjan. Köper man druvor från grannen blir det ingen text!

Inte bara vin