Våga vitt i vinter!

Upptäck de vita vinerna från DOQ Priorat!

Jodå, vi erkänner. Priorat är förstås mest känt för sina smakrika röda kvalitetsviner. Men här finns också en liten men växande andel vita viner, som alla har sin alldeles egen karaktär. Eller egentligen flera olika karaktärer, beroende på druva, ursprung, vinifiering och lagring. Och vi tycker förstås att de vita och smakrika vinerna passar bra året om. Våga vitt i vinter!

Druvor

Det är bara ca 10 % av volymen som utgörs av vita viner. Men producenterna märker ett ökat intresse för de vita, och andelen har så sakta ökat från ca 7 % för några år sedan. Den vita varianten av Garnatxa, kallad Garnatxa Blanca, står för merparten av volymen. Men även typiska cava-druvor som Macabeu och Xarel.lo finns med i bilden, liksom Pedro Ximenez, Chenin Blanc, Muscat och Picapoll Blanc. Och i Priorat finns även några gamla druvsorter som är specifika för området, t.ex. Escanyavella (som betyder "den gamla damstryparen") och Verdiell (som inte har något att göra med ganska vanliga druvan Verdejo). Experimentlustan är stor - det går att hitta torra vita viner på Pedro Ximenez, viner enbart gjorda på Escanyavella eller Verdiell, viner som får jäsa och lagras på ekfat och viner som bara görs på ståltank. Samt alla tänkbara blandningar.

Hur smakar de då?

Gemensamt för alla vita viner från Priorat är att de är väldigt smakrika, inte har någon restsötma, har hög mineralitet (som kommer från llicorella-jordarna), rätt hög alkoholhalt (upp till 14% är vanligt) och tämligen måttlig syra. Sedan varierar de primära fruktaromerna med vilken eller vilka druvor som har använts. Och om vinet har sett ekfat på sin väg till flaskan blir de extra fylliga och med tydliga ekfatstoner. 

Så varför inte prova ett kraftigare vitt vin nästa gång istället för det där lätta röda som var tänkt till charkuterierna, kycklingsalladen eller pastarätten? Eller till skaldjuren på julbordet (om man nu har det) eller till nyårsmiddagen?

Våra vita viner

Celler Cla Pla har två vita viner i sin portfölj sedan många år tillbaka. De är troligen också den producent i Priorat som har störst volym vita viner. Hos oss hittar du båda dessa viner:

  • Cal Pla Blanc 2019
    Gjort på 80 % Macabeu och 20% Garnatxa Blanca, jäst i ståltank och lagrat på sin jästfällning i ståltank i 5 månader. Fylligt och med tydlig mineralitet.

  • Mas d'En Compte 2017
    Gjort på 50 % Garnatxa Blanca, 25 % Xarel.lo och 25 % Picapoll Blanc. Jäser i ekfat och lagras på nya ekfat i 10 månader. Ett mycket fylligt vin med god lagringspotential - upp till 20 år!

Giol Porrera gör också två vita viner, som båda är druvrena och jästa och lagrade på ståltank för att få den fruktiga karaktären att framträda. Hos oss hittar du båda:

  • Garnatxa Blanca 2022
    Som namnet lyder är detta vin gjort på 100 % Garnatxa Blanca. Gyllengult och med lång eftersmak.

  • Varietat Autòctona 2021
    Detta vin är gjort på 100 % Verdiell, en ovanlig druva som bara finns i Priorat. Bara ståltank, nästan litet äppeltoner. Giol Porrera är det enda vineriet som gör ett vin på 100 % Verdiell.

Från Celler Pasanau hämtar vi nästa vita vin:

  • Les Myriams Viognier 2022
    Gjort på 80 % Viognier och 20 % Garnatxa Negra. Vingården les Myriams ligger inne i nationalparken Montsant och var den första vingård som planterades med Viognier, redan 1995. Friskt och blommigt vin, bara på ståltank. Ekologiskt.

Nästa vita vin kommer från Torroja del Priorat och Celler Aixalà-Alcait:

  • Pardelasses Blanc 2021
    Gjort på 100 % Garnatxa Blanca, där hälften av vinet lagrats på ekfat i 9 månader. Fylligt och med tydlig mineralitet. Ekologiskt. 

Och sist har vi en nyhet från Sangenís i Vaqué med säljstart 3 december 2024:

  • Lo Coster Blanc 2023
    97 % Garnatxa Blanca och 3 % Macabeu. Jäst på ståltank och mot slutet på ekfat, lagrat 4 månader på ekfat. Fin balans mellan frukt, mineralitet och ekfatstoner.

Hoppas du hittar någon favorit! Välkommen att prova!

Gamla vinstockar