Jodå, vi erkänner. Priorat är förstås mest känt för sina smakrika röda kvalitetsviner. Men här finns också en liten men växande andel vita viner, som alla har sin alldeles egen karaktär. Eller egentligen flera olika karaktärer, beroende på druva, ursprung, vinifiering och lagring. Och vi tycker förstås att de vita och smakrika vinerna passar bra året om. Våga vitt i vinter!
Det är bara ca 10 % av volymen som utgörs av vita viner. Men producenterna märker ett ökat intresse för de vita, och andelen har så sakta ökat från ca 7 % för några år sedan. Den vita varianten av Garnatxa, kallad Garnatxa Blanca, står för merparten av volymen. Men även typiska cava-druvor som Macabeu och Xarel.lo finns med i bilden, liksom Pedro Ximenez, Chenin Blanc, Muscat och Picapoll Blanc. Och i Priorat finns även några gamla druvsorter som är specifika för området, t.ex. Escanyavella (som betyder "den gamla damstryparen") och Verdiell (som inte har något att göra med ganska vanliga druvan Verdejo). Experimentlustan är stor - det går att hitta torra vita viner på Pedro Ximenez, viner enbart gjorda på Escanyavella eller Verdiell, viner som får jäsa och lagras på ekfat och viner som bara görs på ståltank. Samt alla tänkbara blandningar.
Gemensamt för alla vita viner från Priorat är att de är väldigt smakrika, inte har någon restsötma, har hög mineralitet (som kommer från llicorella-jordarna), rätt hög alkoholhalt (upp till 14% är vanligt) och tämligen måttlig syra. Sedan varierar de primära fruktaromerna med vilken eller vilka druvor som har använts. Och om vinet har sett ekfat på sin väg till flaskan blir de extra fylliga och med tydliga ekfatstoner.
Så varför inte prova ett kraftigare vitt vin nästa gång istället för det där lätta röda som var tänkt till charkuterierna, kycklingsalladen eller pastarätten? Eller till skaldjuren på julbordet (om man nu har det) eller till nyårsmiddagen?
Celler Cla Pla har två vita viner i sin portfölj sedan många år tillbaka. De är troligen också den producent i Priorat som har störst volym vita viner. Hos oss hittar du båda dessa viner:
Giol Porrera gör också två vita viner, som båda är druvrena och jästa och lagrade på ståltank för att få den fruktiga karaktären att framträda. Hos oss hittar du båda:
Från Celler Pasanau hämtar vi nästa vita vin:
Nästa vita vin kommer från Torroja del Priorat och Celler Aixalà-Alcait:
Och sist har vi en nyhet från Sangenís i Vaqué med säljstart 3 december 2024:
Hoppas du hittar någon favorit! Välkommen att prova!