Sätt ihop din egen Priorat-provning

Några tips för din egen Priorat-provning

Vi har under de senaste åren hunnit hålla ett stort antal vinprovningar för olika grupper. Det är verkligen kul att få dela med sig av våra erfarenheter från detta lilla område.

Oftast brukar man vilja prova 4 - 6 viner. Mest är folk intresserade av enbart röda, men ibland har vi haft med några vita också. Då brukar vi ta de vita sist i uppställningen för att kunna hälla upp kylda viner och få en litet oväntad avslutning. Vi tycker det är roligt att prova vinerna parvis, så att man kan jämföra dem två och två och försöka hitta skillnader eller likheter. Men - det är förstås helt fritt att sätta ihop en provning hur man vill!

Här nedan vill vi dela med oss av några tips på hur du kan jämföra olika typer av vin från DOQ Priorat och sätta ihop din egen provning. Eller - hör av dig till oss via detta formulär, så kommer vi och håller en provning!

Druvorna Garnatxa och Carinyena

De ursprungliga druvorna i Priorat heter Garnatxa och Carinyena. Garnatxa är litet ljusare, litet mer rödfruktig och bärig och med medelhög syra. Carinyena är dess motsats - mörkare färg, mörkare frukter, bra syra och kraftiga tanniner. Ibland talar producenterna om yin och yang, eftersom de båda druvorna kompletterar varandra så bra.

Ett roligt sätt att bekanta sig med druvorna är att prova viner som är gjorda på 100% av en druva. De kallas "monovarietals" och är inte så vanliga i Priorat - de allra flesta vinerna är blandningar. Om du vill prova: Välj Lluna Vella 2015 (100% Garnatxa) och Coster de l'Alzina 2018 (100% Carinyena) för en sådan jämförelse!

Typiska Priorat-blandningar av Garnatxa och Carinyena

En blandning av Garnatxa och Carinyena är som sagt det allra vanligaste i Priorat. Här är exempel på tre olika viner med 50/50-blandning av Garnatxa och Carinyena. Samma druvor, samma område, samma blandning, men ändå ganska olika i doft och smak. Prova själva och diskutera varför de skiljer sig åt! Välj Garnatxa Negra i Carinyena 2021, Clivelles de l'Alzina 2018 eller Coranya 2014 för en sådan jämförelse.

Vin från gamla vinstockar

I Priorat finns det 83 vingårdar som är märkta som "Vinyes Velles", dvs gamla vinstockar. Här växer vinstockar som är minst 75 år gamla, ibland uppemot eller över 100 år gamla! Dessa vinstockar ger låga volymer druvor, men druvorna blir oerhört koncentrerade och vinerna blir därför väldigt smakrika. Mas d'En Caçador 2019, Les Eres Vinyes Velles 2017 eller Tros Nou 2018 är exempel på sådana viner.

Inslag av internationella druvor

Från slutet av 1980-talet blev det vanligare att komplettera de ursprungliga druvorna med internationella druvsorter såsom Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Ofta används dessa druvor för att blanda med Garnaxta och Carinyena, men ibland får internationella druvor spela huvudrollen. Prova Finca La Planeta 2014 (80% Cabernet Sauvignon) och Triaca 2013 (35% Merlot) om du vill ha med sådana viner i din provning.

Olika ålder och mognad

Det händer mycket med ett vin när det lagras i flaskan under några år. Strävhet och syra mildras och smakerna mognar och får mer toner av multna löv, fylliga frukter och umami. Prova Vall Por 2021, Coranya 2014 och Clos Monlleó 2010 för den typen av viner. Här får du tre viner från samma producent med samma 50/50-blandning, men med olika mognadsgrad och i olika prisklass.

Vita viner, med eller utan ekfat

De vita vinerna från Priorat handlar mycket om Garnatxa Blanca. Ibland görs viner enbart på denna druva, men det är också vanligt att den blandas med Macabeu eller Xarel.lo. Men vinmakningen har förstås stor betydelse för hur vinet smakar. Här får du exempel på två viner på 100% Garnatxa Blanca - det ena är lagrat på ståltank, det andra är lagrat på ekfat: Garnatxa Blanca 2022 och Pardelasses 2021.

Lycka till med provningen! Och kom ihåg - det finns inget RÄTT och FEL, utan det handlar om att hitta det du själv tycker om!




Året 2024 så här långt