Om vingårdar och vinstockar

Els Noms de la Terra

Priorat består av många gamla och nya vingårdar av olika storlek och olika läge. Under de senaste åren har DOQ Priorat drivit ett arbete där 459 olika vingårdslägen - paratges - har listats med sina ursprungliga namn. Ett vingårdsläge kan sedan bestå av några olika vingårdar som ägs och brukas av olika producenter.

Tanken från DOQ Priorat är att kunna bli än mer specifik med varifrån vinet kommer, ner till den enskilda vingården. Därför finns också ett nytt klassificeringssystem där kvalitetskraven gradvis ökar allt eftersom området som druvorna kommer ifrån blir mer specifikt. Initiativet kallas för Els Noms de la Terra ("namnen på jorden").

Läs gärna mer om detta arbete och om klassificeringen i denna publikation från DOQ Priorat.

Velles Vinyes

DOQ Priorat är särskilt måna om att skydda de riktigt gamla vinstockarna där de finns kvar. Om druvorna i ett vin kommer från vinstockarna som är mer än 75 år gamla kan vinstockarna kallas velles vinyes och detta får också sättas ut på flaskans etikett. Men en del vinstockar är faktiskt ännu äldre än så!

Mas d'En Caçador

Ett bra exempel på en paratge är vingårdsläget Mas d'En Caçador ("jägarens hus") som ligger på 350 - 450 meters höjd strax utanför Porrera. I detta vingårdsläge har några av Porreras producenter vingårdar där de hämtar sina bästa druvor till sina toppviner. Vingårdsläget planterades i början på 1900-talet med både röda och vita druvsorter, ofta med de druvor som vinbönderna ville bevara för eftervärlden och försöka skydda från vinlusen phylloxera. Här kan man därför hitta druvsorter som bara finns kvar i dessa vingårdar. Alla vinstockar växer på branta sluttningar, och här finns många gamla vinstockar som är uppemot 120 år gamla.

I vårt sortiment hittar du det röda toppvinet Mas d'En Caçador Velles Vinyes 2019 från producenten Giol Porrera. Det är också Jonàs Macip med familj som äger och förvaltar det lilla huset mitt i vingårdsläget.Varför heter det Priorat?