Montsant - muren mot norr

Det mäktiga berget i norr

Längs norrut i DOQ Priorat ligger det mäktiga Montsant-berget som likt en hög mur mot norr skyddar distriktet mot nordliga vindar. Högsta topparna är Roca Corbatera (1163 m), Piló dels Senyalets (1109 m) och la Cogulla (1063 m).

Berget är långsträckt i öst-västlig riktning och den södra sidan som vetter mot Priorat är mycket brant. Nästan var man än befinner sig i Priorat har man berget inom synhåll.

"Det heliga berget"

"Montsant" betyder ordagrant "det heliga berget". Precis invid bergets fot ligger också det gamla kartusienserklostret Escaladei, som grundades 1194 och var i bruk till 1835. Munkarna från klostret tog sig ibland upp på berget för att meditera och levde som eremiter i enkla små stugor under medeltiden. Dessa små stugor står kvar och går att besöka än idag. Hela berget är numera naturskyddsområde och det finns många populära vandringsleder inom området.

Inte bara llicorella

Montsant-berget består mestadels av kalksten, som sakta vittrar sönder av väder och vind. Detta gör att jordmånen nedanför berget består av kalksten, snarare än den llicorella som är vanlig i övriga Priorat. De högst belägna vingårdarna precis nedanför berget ligger på ca 730 meters höjd, vilket gör dem litet svalare. Detta i kombination med den kalkhaltiga jordmånen gör att vissa druvor trivs bättre här än i övriga Priorat. Ett exempel är Cabernet Sauvignon, som annars lätt kan bli övermogen i det varma området.

Geografi och vinområden

Det är lätt att gå vilse bland namnen här. I kommunen Priorat ligger berget Montsant och byn La Morera de Montsant. Den mittersta delen av kommunen utgör också vinområdet DOQ Priorat (som inkluderar berget och byn). Men runt omkring DOQ Priorat ligger vinområdet DO Montsant som en hästsko. Den stora skillnaden mellan vinområdena är jordmånen llicorella, som bara finns i Priorat.

Så berget Montsant ligger inte i vinområdet DO Montsant, hängde ni med?


Hur litet är Priorat egentligen?