Möt odlarna i Porrera

Porrera - byn med fokus på Carinyena

Långt nere i dalen i korsningen mellan vägarna till Falset, Torroja och Poboleda hittar vi den lilla byn Porrera. Byn har anor från början på 1200-talet och är idag ett nav för vinproduktion. Här bor bara ca 450 personer men i byn finns ändå ett tjugotal vinproducenter.  

Vingårdarna kring Porrera är centrum för druvan Carinyena, och här finns också en vinfestival i början av maj som är helt inriktad på Carinyena-viner (Tast de Carinyenes). För att få delta i den vinfestivalen behöver man visa upp ett vin på 100% Carinyena - något som gör att det finns en hel del specialviner för just det tillfället! Den stora skördefestivalen Tasta Porrera hålls andra lördagen i november, och då samlas alla vinodlare vid torget (som förstås heter Placa Catalunya fast det är pyttelitet) för att visa upp hela sina sortiment. En riktig folkfest!

Hos Prioraty Wines hittar du fem vinodlare från Porrera. Möt dem här nedanför!


Celler Joan Simó

Familjen Simó har odlat vin i många generationer, men fram till 1990-talet sålt druvorna vidare till det lokala kooperativet. Gerard Batllevell Simó insåg potentialen i familjens gamla vingårdar och beslutade 1999 att börja tillverka vin i egen regi. Så stallet och källaren i det gamla familjehuset mitt i Porrera byggdes om till ett modernt vineri, och verksamheten fick namn efter morfar Joan. 

Gerard gör ca 25 000 flaskor vin per år från de gamla vinstockarna på vingårdarna Les Eres, Tros Nou och Els Carners, och nyare planteringar på La Garranxa.

Celler Cal Pla

Joan Sangenís är åttonde generationens vinmakare på Celler Cal Pla i Porrera. Den ursprungliga vinkällaren, som ligger i ett stort hus mitt i Porrera, har anor från 1814. Familjen har genom tiderna odlat druvor och gjort vin för att sälja vidare till andra, men 1996 beslutade Joan att bygga ett modernt vineri och börja buteljera vinerna under eget namn.

Celler Cal Pla gör både röda och vita viner och producerar ca 80 000 flaskor per år. 

Giol Porrera

Jonàs Macip Simó startade Giol Porrera som ett sätt att föra familjens traditioner som vinodlare och jordbrukare vidare till nästa generationer under ett eget namn. Under de senaste åren har det gamla familjehuset i Porrera renoverats av Jonàs själv till att bli ett modernt vineri med goda utrymmen för lagring och utställning, och under 2018 producerades den första årgången under eget namn. 

Jonàs hämtar druvorna från familjens vingårdar Mas d'en Caçador och Les Sentius, och tillverkar enbart ca 5 000 flaskor per år.

Ca l'Apotecari

Santi Puigs gammelmorbror Jaume var den siste apotekaren i Porrera och ägde också vingårdar, men stupade under spanska inbördeskriget under 1930-talet. Huset med alla inventarier finns ännu kvar, och vingårdarna sköts nu om av Santi.

De båda vingårdarna Los Perers och Les Eres togs över av Santi år 2000. Sedan dess har han arbetat med terrassering, plantering av vinstockar, urval av druvor och beskärning ute i vingårdarna och experimenterat med vinframställningen i apotekarens källare. Allt arbete sker enligt ekologiska principer. Efter mer än ett decenniums förberedelser gjordes det första vinet från Los Perers år 2013.
 
Från vingården Los Perers gör Santi ca 4000 flaskor per år. Han har inget eget vineri utan hyr in sig hos andra producenter för att tillverka och fatlagra sina viner. Och i apotekarens gamla hus lagras flaskorna tills de är färdiga för leverans.

Sangenís i Vaqué

Pere Sangenís och Conxita Vaqué startade sin vinkällare redan 1978, och började som första vineri i Porrera att buteljera sina egna viner 1995. Vingårdarna och vineriet har båda anor långt tillbaka i deras respektive släkter. Nu har döttrarna Maria och Núria tagit över och forsätter att förvalta familjens arv.

Sangenís i Vaqué har ca 13 hektar vingårdar i Porrera och producerar ca 30 000 flaskor per år.  

Hur blir skörden 2023?