Hur litet är Priorat egentligen?

Det lilla området med de stora vinerna

Priorat är ett litet vinområde i Katalonien ca en och en halv timmes bilfärd västerut från Barcelona. Men hur litet är området - egentligen? Här följer litet statistik och några jämförelser!

Geografi och vinområden

Den administrativa kommunen Priorat omfattar två vinområden - DO Montsant och DOQ Priorat. Centralorten Falset med ca 2600 invånare ligger faktiskt inte i DOQ Priorat utan strax söder om området, i vinområdet DO Montsant. I DOQ Priorat finns också tio små byar med 200 - 400 invånare. Avstånden är små men vägarna är smala och slingriga så det tar en stund att ta sig runt.

Vinområdet DOQ Priorat är ca 15 x 15 km stort och omgivet av höga bergskedjor. Landskapet är kargt och kulligt och vingårdarna ligger mellan 100 och 750 meter över havet. Sammanlagt finns det idag ca 2000 hektar vingårdar - alltså bara en tiondel av områdets yta. Resten är skog, berg och odlingar av hasselnötter, oliver och mandlar. 

På dessa 2000 hektar finns det 459 namngivna vingårdslägen eller paratges. Och bland dessa finns det 81 vingårdar som är klassificerade som velles vinyes, dvs vinstockar som är minst 75 år gamla.

Vad menas med DOQ?

DOQ står för Denominació d'Origen Qualificada och är den högsta kvalitetsklassningen i Spanien. Priorat fick sin DOQ-klassning i Katalonien år 2000 och ett nationellt godkännande i Spanien år 2006. Det finns bara två vinområden i Spanien som har den högsta DOQ-klassningen - Priorat och Rioja.

DOQ Priorat styrs av Consell Regulador som har sitt säte i den lilla byn Torroja del Priorat. Rådet består av vinmakare från området. Här stiftas de kvalitetsregler som ska gälla för DOQ Priorat, och här kontrolleras också varje vin som produceras för att flaskorna ska erhålla det officiella Priorat-sigillet.

Reglerna är till för att värna om Priorats särart och säkerställa att vinerna håller hög kvalitet. Läs mer om reglerna här.

Jämförelse av volymer

Låt oss göra några uträkningar och jämförelser! Priorat består av ca 2000 hektar vingårdar. Som en jämförelse har Rioja ca 65 000 hektar vingårdar, Napa Valley 19 000 hektar och Champagne 37 000 hektar.

Priorat producerar ca 5 miljoner flaskor vin per år. Vi jämför återigen med Rioja (300 miljoner flaskor), Napa Valley (600 miljoner flaskor) och Champagne (320 miljoner flaskor). 

i Priorat finns nästan 600 odlare och 120 vinerier. Det innebär att varje odlare i snitt förfogar över 3,3 hektar vingårdar, vilket motsvarar knappt 5 fotbollsplaner. Det innebär också att varje vineri producerar i snitt ca 42 000 flaskor per år. Då ska vi också komma ihåg att många av producenterna är små familjeföretag som producerar långt mindre än så.

Stora viner från små producenter

Hur man än räknar är Priorat pyttelitet. Men här finns dedikerade odlare och producenter som vårdar det hantverksmässiga sättet att göra vin av hög kvalitet och för det vidare till nya generationer. De är stolta bärare av sina traditioner och låter vinerna representera platsen där druvorna växer. Det är det vi kallar stora viner från små producenter!

Llicorella - stenen som rostar