Hur blir skörden 2023?

En torr och varm sommar...

Sommaren 2023 har varit väldigt varm och torr. Redan vid vårt första besök i Priorat i början av maj månad var det varmt och soligt, och det höll i sig under resten av sommaren. Vinodlarna längtade efter regn, som inte kom.

Men vinrankorna i Priorat klarar sig ganska bra ändå. Rötterna går långt ner i llicorellan, och man ser grönskande vinrankor överallt i de steniga vingårdarna även om växtligheten inte är lika omfattande som ett mer normalt år.

...och en tidig skörd

Mot slutet av augusti blev det ännu varmare, vilket fick druvorna att mogna fortare och sockerhalten i druvorna att öka. Och precis i slutet av augusti kom regnet, dock ganska ojämnt fördelat över området. Druvorna tar då åt sig mer av vattnet och sockerhalten blir därmed något lägre.

Det är sockerhalten som avgör hur hög alkoholhalten i det färdiga vinet blir. Här vill varje odlare hitta sin balans mellan mognad, syra och alkoholstyrka. Värmeböljan fick många odlare att börja skörda tidigt, redan i slutet av augusti. Det gäller främst de vita druvsorterna, som är känsligare för att bli övermogna. Vissa odlare skördade till och med mitt i natten för att undvika den stekande solen och skona de nyskördade druvorna från alltför mycket värme innan de hinner komma in i vineriet.

Nu, i början av september, är de vita druvorna skördade på så gott som alla ställen. Det är ovanligt tidigt på säsongen, men odlarna verkar ändå vara nöjda med både kvaliteten och mängden druvor.

Om vingårdar och vinstockar