Druvorna i Priorat

Gamla och nya druvsorter - både röda och vita

Det har odlats vin i Priorat i många hundra år. Ofta handlar det om de två ursprungliga druvsorterna Garnatxa och Carinyena, som båda är lämpade för det varma klimatet. Under 1980-talet infördes även en del internationella druvor såsom Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah, men ju högre upp i kvalitetsklassningen man går desto mer handlar det om enbart Garnatxa och Carinyena som anses ge det vin som är så typiskt för Priorat. Ungefär 90% av produktionen utgörs av röda viner. 

DOQ Priorat har regler för vilka druvsorter som är tillåtna: 

  • Rekommenderade röda druvor är Garnatxa och Carinyena. 
  • Tillåtna röda druvor är Garantxa Peluda, Tempranillo, Picapol Negre, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Merlot och Syrah.
  • Tillåtna vita druvor är Garnatxa Blanca, Macabeu, Pedro Ximénez, Chanin Blanc, Muscat de Alexandria, Muscat Blanc à Petit Grains, Xarel-lo, Picapol Blanc och Viognier.

Som kuriosa kan vi nämna att Giol Porrera producerar ett vin på 100% Verdiell - en druva som bara finns i Priorat - men eftersom druvan (ännu) inte är formellt tillåten i DOQ Priorat heter vinet istället Varietat Autòctona, dvs "ursprunglig druvsort". Arbete pågår för att få även denna druva godkänd, och så fort reglerna har uppdaterats kommer druvnamnet att skrivas ut på etiketten.

Garnatxa

Garnatxa känns igen i vingården på sina avrundade blad, eller - om man är där på hösten - att bladen behåller den gröna färgen längre än andra druvsorter. Den är en av de två ursprungliga druvorna i området och den mest planterade med ca 41% av arealen. Garnatxa mognar ganska tidigt, och även om druvan klarar sol och värme bra är det vanligt att man finner vingårdar med Garnatxa som vetter mot nordost eller nordväst för att undvika den värsta värmen. Idag odlas Garnatxa (Grenache) över hela världen, även om de största arealerna återfinns i Frankrike och Spanien. Druvan används ofta som en del i en blandning med andra druvor (t.ex. i Rhône-dalen) eller för att göra roséviner.

Garnatxa ger medelfylliga viner med ljusröd färg, låg syra, låga tanniner och hög alkoholhalt (kan gå uppemot 18%). Här hittar man dofter och smaker såsom röda bär, kokta jordgubbar, plommon, läder och torkade örter. Vi brukar beskriva Garnatxa som "rödfruktig" i jämförelse med Carinyena.

Ett tips om man vill prova hur ett vin på 100% Garnatxa kan smaka i Priorat är Lluna Vella 2015 från Balaguer i Cabré i Gratallops. De jobbar enbart med Garnatxa i sina viner!

Carinyena

Carinyena, den andra ursprungliga druvan i Priorat, har mer flikiga blad som blir vacker rödgula tidigt på hösten. Den är den andra mest planterade i Priorat med ca 23% av arealen. Carinyena mognar litet senare än Garnatxa och därför är det vanlig att vingårdarna här vetter åt söder eller väster. "Carinyena gillar att titta på solnedgången", säger man i Priorat. Carinyena (Carignan) finns också över hela världen, men allra vanligast är den i södra Frankrike.

Carinyena ger fylliga viner men mörkröd färg, medelhög syra, medelhöga tanniner och medelhög alkoholhalt. Här hittar man dofter och smaker som björnbär, blåbär, torkade tranbär, tobak, chark och kryddor som kanel, anis, och fänkål. Vi brukar beskriva Carinyena som "blåfruktig" i jämförelse med Garnatxa.

Ett tips om man vill prova ett vin på 100% Carinyena är Coster de l'Alzina 2018 från Celler Aixalà-Alcait i Torroja del Priorat. Här får man dessutom ett vin från gamla vinstockar, planterade i början av 1900-talet!

Yin och yang

Många odlare i Priorat beskriver Garnatxa och Carinyena som yin och yang - de kompletterar varandra och gör tillsammans en helhet. Inte undra på att det är just en blandning av de båda druvorna som är det allra vanligaste i Priorat!

Blommande mångfald