Blommande mångfald

Det är mycket annat än vin som växer i Priorat

Att Priorat har tåliga vinrankor med rötter som kan ta sig ner 25 meter i den steniga jordmånen – llicorellan – känner många till. Men det finns fler anledningar till att munkar bosatte sig i området på 1100-talet. I det torra och varma medelhavsklimatet trivs även flera örter som användes till dekokter och mediciner!

Munkarnas läkeväxter

Det torra landskapet till trots finns över 1000 olika växter, där ett hundratal är sällsynta och bara kan hittas här. Bland örterna växer timjan (traditionellt använt mot hosta), rosmarin, lavendel, salvia (antibakteriella egenskaper) och fänkål vilt på sluttningarna. Många säger att just fänkål, eller anis eller lakrits, är en smak man kan hitta i de röda Priorat-vinerna. Man kan också hitta ginst, curryört och klippros, som sägs ge ett örtte bra mot hudbesvär, förutom att de rosa blommorna lyser mot den gråa llicorellan. De många örterna och kryddväxterna gillas av bin och fjärilar – totalt har man inventerat över 500 insekter i Priorat. Så biodiversiteten är större än vad man kanske tror med den kärva jordmånen, och något man månar om att bevara.

Steneken - alzina - det typiska trädet

På många sluttningar och i många vingårdar växer steneken, alzina, vars ekollon vildsvinen gillar att äta. Denna ek har mörkgröna och hårda, litet taggiga blad som sitter kvar året om. Träden kan bli ganska stora och erbjuder välkommen skugga för vinrankorna och vid arbete i vingården.

Oliver, mandlar och nötter

Men mest känt, förutom för sina viner, är Priorat kanske för sin olivolja. På de karga sluttningarna kan man också hitta gamla knotiga olivträd. Många av vinodlarna gör dessutom väldigt fin olja. Det är ett sätt att sprida arbetet över året eftersom oliverna skördas senare, när vindruvorna ligger för jäsning.
 
Här och var i landskapet finns många hasselbuskar och mandelträd, ibland mitt i vingårdarna. Först ut att blomma på våren är mandelträden - redan i februari!

Färger på försommaren

Ibland ser man också rester av amerikanska vinstockar, där inga europeiska vinsorter ympats in. De blommar med stora ax på försommaren.

Denna tid är också många vingårdar fyllda med röd vallmo, och i de riktigt torra områden blommar kaktusar. Om du har möjlighet att besöka Priorat – vandra gärna en tur i denna blomprakt!

Det viktiga vattnet