Ganska länge, eller väldigt länge, är nog det enkla svaret. Här går vi igenom vad som krävs av ett vin för att det ska vara lagringsdugligt, och vad som händer med vinet när du lagrar det några år.
Alla viner vinner inte på att lagras. Vissa vinmakare gör viner som är tänkta att drickas unga. Dessa är ofta lite lättare, lite mer fruktdrivna och sällan lagrade på ekfat hos producenten.
För att ett vin ska bli bättre av att lagras bör det ha
Dessutom så hjälper det till om alkoholnivån är åt det högre hållet, samt om vinet har en viss eller en rejäl sötma.
Ett typiskt Priorat-vin tickar alla dessa boxar, förutom sötma. Jodå, det görs söta (röda!) viner i Priorat också men det är en försvinnande liten mängd. Men det finns gott om kraftiga och lagringsdugliga viner - både röda och vita!
Den enkla beskrivningen är att vinet rundas av och att smak, syra och tanniner smälter ihop till en mjukare helhet. Dessutom talar man om "tertiära aromer" som utvecklas när ett vin lagras, såsom multna höstlöv, svamp, umami och torkade frukter, och att vinet ökar i sin komplexitet med många olika smaksensationer. Det kan vara väl värt att vänta på för den som gillar sådant!
Vissa producenter lagrar vinflaskorna en kortare eller längre period innan vinet släpps på marknaden. Det gör man för att man vill att vinet ska hinna stabilisera sig och uppnå en viss önskad mognad innan det når konsument. Andra vinmakare menar att konsumenten själv ska få välja, och lanserar sina viner så fort de är buteljerade.
Två exempel på producenter som lagrar sina viner är Balaguer i Cabré och Sangenís i Vaqué:
Vi gillar själva äldre viner med skön mognad och tycker därför att det är kul att kunna erbjuda ett antal viner som har många år på nacken!
Alla viner från Priorat är redo att drickas när de släpps. Men då är de månne litet strävare, litet syrligare och litet fruktigare, speciellt om de inte är lagrade i flaska hos producenten. Så om du gillar den stilen ska du inte vänta. Korka upp och njut!
Men om du mer är ett fan av mognadstoner och mer avrundade viner så går det utmärkt att lägga dem i källaren, och i många år. Vi har provat enklare Priorat-viner med 20 år på nacken, så det är liten risk att de lagras för länge. Risken är mycket större att du inte orkar vänta!